top of page

Zece filme remarcabile și întâlniri cu mari regizori la Festivalul Filmului Românesc de la Londra




În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023, are loc la Londra cea de-a 20-a ediție a Festivalului Filmului Românesc / Romanian Film Festival (RFF20), proiect organizat ȋn parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Londra. Pe parcursul a cinci zile va fi prezentată o selecție de lungmetraje, documentare și scurtmetraje, programul din acest an cuprinzând zece filme remarcabile, apreciate de critici, care aduc în prim-plan cele mai recente opere cinematografice românești, oferind publicului o perspectivă amplă și variată a cinematografiei contemporane din România.

La prestigiosul cinematograf Curzon din Soho vor putea fi vizionate lungmetrajele Familiar (2023), regia Călin Peter Netzer, Mammalia (2023), regia Sebastian Mihăilescu, R.M.N. (2022) și 4 luni, 3 săptamâni și 2 zile, (2007), regia Cristian Mungiu, Boss (2022), regia Bogdan Mirică, Spioni de ocazie (2021), regia Oana Giurgiu, Libertate (2023), regia Tudor Giurgiu, și scurtmetrajele În numele Tatălui (2021), regia Vladimir Dembinski, Două vorbe, trei minciuni (2022), regia Ioachim Stroe, și Între Revoluții (2023), regia Vlad Petri.

Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Vlad Petri, Oana Bujgoi Giurgiu, Bogdan Mirică și Sebastian Mihăilescu, dar și cu unul dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului, Corneliu Porumboiu, de această dată în calitate de producător. Actorul Vlad Ivanov, cunoscut deja publicului britanic, se află printre invitații festivalului, fiind în distribuția peliculelor Familiar, Ȋn numele Tatălui și 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile al lui Cristian Mungiu, laureat la Cannes. După proiecția producției Familiar, actorul va fi invitat pe scenă pentru a discuta despre cariera sa, de la rolul său pivotal în această producție până la creațiile sale din teatru și film.

Cristian Mungiu va fi prezent ȋn cadrul festivalului pentru a vorbi despre cel mai recent film al său, R.M.N., și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Cineast de clasă mondială, Cristian Mungiu va vorbi despre viziunea sa artistică și despre un alt proiect recent, cartea sa Tania Ionașcu, bunica mea. O poveste basarabeană.

Festivalul Filmului Românesc de la Londra este o inițiativă a Profusion International în parteneriat cu Curzon Cinemas și este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Londra, al Ambasadei României la Londra, Departamentului Românilor de Pretutindeni, Fundației Culturale Prodan, Sir George Iacobescu CBE, al firmei de avocatură Remus Robu, al revistei Convorbiri Românești și al platformei translationromanian.co.uk.

Festivalul Filmului Românesc de la Londra (RFF) a fost fondat în 2003 de Ramona Mitrică. Ȋncepând cu 2003, am fost martori la ascensiunea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Noul Val al cinematografiei românești“, filme care au fost prezente ȋn festival încă de la prima ediție. Regizorii, actorii și producătorii au declanșat o adevărată revoluție în cinematografia românească și au influențat o nouă generație de cineaști - atât în țară, cât și în afara granițelor. La distanță de 20 de ani, ediția actuală a festivalului propune producții la fel de valoroase și apreciate de publicul cinefil și critica de specialitate.


Ramona Mitrică a acordat un interviu în exclusivitate pentru Inimile vorbesc românește.




PROGRAMUL FESTIVALULUI:

30 noiembrie, ora 18:00, FAMILIAR (2023), regia Călin Peter Netzer. Premieră în Marea Britanie. Proiecția este urmată de o sesiune de Q&A cu actorul Vlad Ivanov.

1 decembrie 2023, ora 18:00, MAMMALIA (2023), regia Sebastian Mihăilescu. Premieră în Marea Britanie. Proiecția este urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Sebastian Mihăilescu.

1 decembrie, ora 20:50, R.M.N. (2022), regia Cristian Mungiu. Proiecția este urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Cristian Mungiu.

2 decembrie, ora 14:00, 4 MONTHS, 3 WEEKS AND 2 DAYS / 4 LUNI, 3 SĂPTAMÂNI ȘI 2 ZILE, (2007), regia Cristian Mungiu, cu o introducere susținută de regizor și o sesiune de Q&A cu actorul Vlad Ivanov.

2 decembrie, ora 17:20, BOSS (2022), regia Bogdan Mirică. Proiecția este urmată de sesiune de Q&A cu regizorul și producătorul Corneliu Porumboiu.

3 decembrie, ora 14:00, OCCASIONAL SPIES / SPIONI DE OCAZIE (2021), regia Oana Bujgoi Giurgiu. Q&A susținut de regizoare.

3 decembrie, ȋncepând cu ora 17:10, vor fi vizionate scurtmetrajele:

IN THE NAME OF THE FATHER / ÎN NUMELE TATĂLUI (2021), regia Vladimir Dembinski

TWO WORDS, THREE LIES / DOUĂ VORBE, TREI MINCIUNI (2022), regia Ioachim Stroe

BETWEEN REVOLUTIONS / ÎNTRE REVOLUȚII (2023), regia Vlad Petri

Programul de scurtmetraje va fi prezentat de Vlad Ivanov.

4 decembrie, ora 18:00, LIBERTATE / FREEDOM (2023), regia Tudor Giurgiu. Proiecția este urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul filmului.

Detalii despre FFR (RFF) ediția 20 pot fi gasite accesând http://rofilmfest.com/

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:

Despre mine

IMG-7874.jpg

Creatoarea proiectului Inimile vorbesc românește, Alice Năstase Buciuta, este jurnalistă și scriitoare de limbă română care locuiește la Londra din anul 2020.
Activitatea sa jurnalistică în Marea Britanie cuprinde poziția de președintă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România-filiala Marea Britanie și pe aceea de realizatoare de emisiuni radiofonice pentru Romanian Radio London.
Alice Năstase Buciuta este și redactora-șefa a revistei Marea Dragoste/ www.revistatango.ro și redactora-șefă a editurii Cărțile Tango, realizatoarea emisiunii „Marea Dragoste” la Canal 33 România. Este autoare a numeroase cărți de succes precum Noi suntem zeițe, Dragostea e un bonsai, Splendida Banalitate, (Editura Cărțile Tango) a culegerii de povestiri Andiamo, semnate alături de Simona Catrina, a două volume scrise în parteneriat cu Aurora Liiceanu –Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire (Editura Nemira, 2007); Care pe care. Femei și bărbați (Editura Cărțile Tango, 2008), a volumului Simona, dedicat Simonei Catrina și scris împreună cu mama acesteia, scriitoarea și jurnalista Dara Codescu, a romanului epistolar Trei proaste, semnat tot alături de Dara Codescu.

 

Arhiva

bottom of page