top of page

Valentina Nafornița: Nu contează de unde vii, contează unde te duci și cum te duci într-acolo

Updated: Dec 8, 2022

Celebra soprană moldoveană Valentina Nafornița și-a început cu adevărat cariera în urma unui premiu important obținut în Marea Britanie, “BBC Cardiff Singer of the World”, care a propulsat-o, cum spune ea, "cu cinci ani înainte în carieră, și i-a deschis porțile tuturor marilor teatre ale lumii. Cum a fost parcursul ei de fată provenind dintr-o familie modestă și până la recunoașterea unanimă de azi?“Noi vorbeam acasă tot timpul românește.”

Valentina Nafornița este născută în Republica Moldova și este una dintre cele mai talentate tinere soprane reprezentante ale școlii românești de canto. A urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, având ca profesoare pe Maria Slătinaru-Nistor și Eleonora Enăchescu. În prezent, o are ca maestră de canto pe soprana Nelly Miricioiu, care locuiește la Londra.

Posesoarea unei voci cu un timbru deosebit și a unui suflet nobil, care răzbate prin maniera sa de a cânta, Valentina Nafornița s-a remarcat la concursuri naționale și internaționale de marcă, unde a cucerit premii importante precum „BBC Cardiff Singer of the World” (fiind, la momentul respectiv, cea mai tânără câștigătoare a trofeului). De asemenea, a câștigat Concursul internațional „Haricleea Darclee” sau „The Young Opera Singers of Europe”, care i-au adus recunoașterea internațională și contractul de angajare la Opera de Stat din Viena. Este colaboratoare a unora dintre cele mai prestigioase teatre lirice europene precum Teatro alla Scala din Milano sau Opera de Stat din Berlin, iar în noiembrie 2022 și-a făcut debutul în operă la Bucuresti pe scena marii instituții din Capitala țării, interpretând rolul Contesei din "Nunta lui Figaro".


A fost căsătorită cu baritonul Mihai Dogotari. În prezent, trăiește o poveste de dragoste luminoasă și serenă alături de dirijorul basarabean Cristian Spătaru. La o televiziune din Moldova, dirijorul Cristian Spătaru a declarat despre relația sa cu Valentina că este "frumoasă ca o floare de primăvară".


Comments


Despre mine

IMG-7874.jpg

Creatoarea proiectului Inimile vorbesc românește, Alice Năstase Buciuta, este jurnalistă și scriitoare de limbă română care locuiește la Londra din anul 2020.
Activitatea sa jurnalistică în Marea Britanie cuprinde poziția de președintă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România-filiala Marea Britanie și pe aceea de realizatoare de emisiuni radiofonice pentru Romanian Radio London.
Alice Năstase Buciuta este și redactora-șefa a revistei Marea Dragoste/ www.revistatango.ro și redactora-șefă a editurii Cărțile Tango, realizatoarea emisiunii „Marea Dragoste” la Canal 33 România. Este autoare a numeroase cărți de succes precum Noi suntem zeițe, Dragostea e un bonsai, Splendida Banalitate, (Editura Cărțile Tango) a culegerii de povestiri Andiamo, semnate alături de Simona Catrina, a două volume scrise în parteneriat cu Aurora Liiceanu –Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire (Editura Nemira, 2007); Care pe care. Femei și bărbați (Editura Cărțile Tango, 2008), a volumului Simona, dedicat Simonei Catrina și scris împreună cu mama acesteia, scriitoarea și jurnalista Dara Codescu, a romanului epistolar Trei proaste, semnat tot alături de Dara Codescu.

 

Arhiva

bottom of page