top of page

O întâlnire a Inimilor care Vorbesc Românește la Londra

Updated: Nov 28, 2023

de Alice Năstase Buciuta; Fotografii de Paul Buciuta, Ilona Năstase, Iuliana Bostan



"Inimile Vorbesc Românește" este un proiect care s-a născut din dor și din uimire. După o viață (sau doar o jumătate de viață?) trăită în limba română și având ca profesie slujirea limbii și a literaturii române într-un milion de feluri, m-am trezit trăind într-o altă țară, într-o altă cultură și, mai ales, într-o altă limbă. Iar asta m-a derutat profund. Se pare, însă, că și răgazul derutei are rostul lui. Din orice vertij trebuie să te oprești, din orice amețeală să te dezmeticești. Iar reașezarea mea pe un drum cu noimă și cu bucurie a venit odată cu ideea de-a continua să fac și aici, la Londra, ceea ce știu eu cel mai bine să fac: să adun oameni în jurul unei idei. Să iau interviuri. Să scriu depre frumusețea din jur.

Așa s-a născut ideea de a face un vodcast, un proiect cultural destinat românilor din Marea Britanie.

(M-a întrebat mai multă lume de ce l-am numit vodcast, cu un termen nu atât de uzitat, și nu i-am zis podcast, cum își numește acum toată lumea interviurile neconvenționale, fie că sunt filmate, fie că nu. Eu am ales denumirea corectă. Podcastul este un produs media din zona audio, iar eu, ca jurnalistă, ba chiar ca jurnalistă de radio, până nu demult, am ales distincția corectă. Ca o paralelă, sigur că e mai folosit termenul blog decât vlog. Dar dacă îl realizezi pe o platformă video, se numește vlog sau video-blog. E la fel și cu podcasturile, destinate ascultătorilor sau vodcasturile, destinate privitorilor... )

A început, așadar, pentru mine, odată cu povestea Inimilor, o întreagă istorie de zbatere și frumusețe... Am fost extrem de norocoasă pentru că am câștigat un concurs de proiecte și am primit, pentru câteva perioade determinate, finanțare de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni - care fac o treabă excepțională, grea, migăloasă, dar extrem de valoroasă pentru cultura română! - și am putut să rezist fără să mă împotmolesc, ba chiar am reușit, cu acest sprijin financiar, să mă extind, să alternez filmările înregistrate cu episoadele live, interactive, cu întrebări de la public, și să pot face acum, iată, pe 11 noiembrie 2023, o mare sărbătoare a Inimilor care Vorbesc Românește.

În seara în care britanicii și-au prins flori de mac la rever, noi ne-am pus inimile în palmă și ne-am îmbrățișat. Am ales pentru întâlnirea noastră tot un spațiu românesc, sala elegantă de la Fundația Familiei Rațiu - oh, cât de mult l-am admirat și iubit pe Ion Rațiu, ce prețioasă e amintirea speranței pe care a adus-o în sufletele noastre! - iar pe Nelly Miricioiu am rugat-o să fie invitata specială a serii, pentru că ea a fost cea care al cărei interviu a deschis seria mărturisirilor splendide și dezarmant de oneste. Mi-a promis că vine încă de când am hotărât să mă apuc de organizare și nu și-a luat promisiunea înapoi, deși își fracturase glezna cu doar câteva zile înainte… Dar a venit cu zâmbetul pe buze la întâlnire și am rugat-o să ne povestească despre venirea ei în Anglia, despre dorul de România și despre prietenia sa curată și plină de admirație față de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei. De altfel, l afinal, i-am dăruit o sticlă de vin din cel mai bun, din gama creată chiar în onoarea Principesei, o sticlă de Margareta de la Domeniul Coroanei Segarcea – fiindcă nu puteau lipsi cele mai bune vinuri românești de la o astfel de mare sărbătoare a iubirii.

Am avut pe fundal muzică de harpă, interpretată de o artistă britanică rafinată și extrem de talentată, Gwenllian Hunting Morris și un microrecital de lieduri românești cu tânăra soprană Ilona Sofia Năstase.

La eveniment au fost prezenți și alți interlocutori ai dialogurilor marca „Inimile Vorbesc Românește”, personalități românești din Marea Britanie precum poeta Milena Prună, profesoara și antreprenoarea Sanda Beniamines, fondatoarea academiei CELA, tânăra soprană Valentina Puskàs care face parte din programul Jette Parker de la Royal Opera House, artista și antreprenoarea Diana Canghizer, compozitoarea și cântăreața Mara Prună, antreprenoarea Annie Kendall sau terapeuta Iuliana Bostan (ale căror interviuri vă invit cu dragoste să le urmăriți aici pe site sau pe canalul de YouTube Inimile Vorbesc Românește), alături de numeroși alți reprezentanți ai comunității românești de iubitori de cultură și tradiții românești care s-au bucurat de întâlnire și au declarat că vor veni cu bucurie și la următoarele...

Ar fi multe de povestit, dar am transmis live o parte din sărbătoarea inimilor românești și a rămas acolo, în filmarea aceea, atât cât se poate înregistra dintr-un miracol. Iar pentru toți cei care vor să găsească mai multe unghiuri ale întâlnirii, las mai jos și câteva fotografii, între care multe instantanee...

Și las aici și toată lumina recunoștinței mele.












Despre mine

IMG-7874.jpg

Creatoarea proiectului Inimile vorbesc românește, Alice Năstase Buciuta, este jurnalistă și scriitoare de limbă română care locuiește la Londra din anul 2020.
Activitatea sa jurnalistică în Marea Britanie cuprinde poziția de președintă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România-filiala Marea Britanie și pe aceea de realizatoare de emisiuni radiofonice pentru Romanian Radio London.
Alice Năstase Buciuta este și redactora-șefa a revistei Marea Dragoste/ www.revistatango.ro și redactora-șefă a editurii Cărțile Tango, realizatoarea emisiunii „Marea Dragoste” la Canal 33 România. Este autoare a numeroase cărți de succes precum Noi suntem zeițe, Dragostea e un bonsai, Splendida Banalitate, (Editura Cărțile Tango) a culegerii de povestiri Andiamo, semnate alături de Simona Catrina, a două volume scrise în parteneriat cu Aurora Liiceanu –Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire (Editura Nemira, 2007); Care pe care. Femei și bărbați (Editura Cărțile Tango, 2008), a volumului Simona, dedicat Simonei Catrina și scris împreună cu mama acesteia, scriitoarea și jurnalista Dara Codescu, a romanului epistolar Trei proaste, semnat tot alături de Dara Codescu.

 

Arhiva

bottom of page