Nelly Miricioiu: Sufletul meu de român va rămâne pe vecie nostalgic
Updated: Dec 8, 2022
Vă invit să vă deschideți inimile pentru un dialog onest, în limba în care visăm și iubim, oriunde ne-am afla.
Se așază în biografiile noastre întâmplări uluitoare, răsuciri de destin pe care, cu siguranță, niciunul dintre noi nu le-am fi ales cu bună știință, dar care, la o privire senină către înapoi, se dovedesc a fi răspântii care ne-au obligat să nu ne rătăcim de la misiunea noastră personală. Destinul marii soprane și maestre de canto Nelly Miricioiu este o astfel de istorie. Regimul comunist absurd, cu persecuțiile lui, au obligat-o să plece din țară. A fost un drum nesigur, presărat cu multe lacrimi și frici. După ce a rămas o vreme în Filipine, s-a stabilit în Marea Britanie și a rămas aici, de aproape 40 de ani. Duce astăzi o viață, cum spune chiar ea, privilegiată. Are o carieră de excepție, locuiește într-o casă superbă, are o familie așa cum și-a dorit-o dintotdeauna, căci între ea și soțul ei Barry Kirk a fost și este mai departe o mare dragoste, iar fiul lor, Daniel, le aste alături și-i dau motive de mândrie și de bucurie. Dar nu uită să întoarcă vieții partea sa de recunoștință, de aceea îmbrățișează cu bucurie cauzele caritabile din România. Este ambasadoarea onorifică a Fundației "Copii în dificultate" și, alături de Casa Regală a României, este gata să îmbrățișeze orice astfel de cauză a generozității.
"România rămâne sufletul meu pentru totdeauna", spune Nelly Miricioiu, în acest episod al vodcastului "Inimile vorbesc românește", pentru că indiferent cât de greu i-ar fi fost drumul, nu s-a dezis niciodată de țara ei. "România nu este vinovată pentru canaliile care au fost la putere". România rămâne țara oamenilor buni de care ei îi este mereu dor.
Vă invit să vă deschideți inimile pentru un dialog onest, în limba în care visăm și iubim, oriunde ne-am afla.
Nelly Miricioiu, invitata primului episod al video-podcastului Inimile vorbesc românește, a fost un copil-minune și este, în continuare, o femeie-minune. Calitățile sale de artistă sunt pretutindeni recunoscute pe pământ – iar noi, ca români, ne mândrim cu izbânzile sale ca și cum am avea și noi vreun merit că vocea sopranei născute la Adjud atinge inflexiuni de mătase și îmbracă în emoție sufletele celor care o ascultă. Dar dincolo de harul său muzical, șlefuit în zeci de mii de ore de studiu, Nelly Miricioiu este un om cu un caracter nobil, care crede în bunătate, în generozitate, în iubire. Este o femeie cu inima deschisă, care râde, care plânge, care se ține de cuvânt. Iar cuvântul din inima sa e cuvânt românesc.
După debutul fulminant de la Covent Garden în rolul Nedda din „Pagliacci”, în 1982, şi după apariția de la Scala, în rolul Luciei din „Lucia di Lammermoor”, Nelly Miriciou a cântat în toate marile opere ale lumii, lucrând cu cei mai celevri dirijori şi regizori. S-a impus prin creații interpretative de neuitat în „Tosca” de Puccini alături de marii tenori José Carreras, José Cura și Neil Schicoff sau în „La Bohème” (Mimì) împreună cu Placido Domingo. În rolul titular din „La Traviata” de Verdi, interpretat încă de la începutul carierei și cu care a apărut pentru prima dată la Opera din București la 27 mai 1980 avându-i parteneri pe Octavian Naghiu și Nicolae Herlea, s-a bucurat de răsunătoare succese împărțite cu marii tenori Franco Bonisolli și Roberto Alagna. Cariera sa a avut parte de un bogat program concertistic, dar și de o prodigioasă activitate de mentorat în cadrul Programului „Jette Parker” pentru tineri artişti al Royal Opera House. Nelly Miricioiu s-a retras de pe scenă într-o gală superbă organizată la Opera Națională București în primăvara anului 2022, dar poate fi văzută în continuare în mici concerte sau proiecte caritabile pe care le susține cu devotament. Pe 12 decembrie va susține un recital în cadrul evenimentului caritabil organizat la Institutul Cultural Român din Londra pentru a sprijini activitatea de strângere de fonduri în favoarea Fundației Copii în Dificultate, organizație patronată de Alteța Sa Prințesa Maria.
Comments