top of page

Mara Prună: Muzica a fost un element indispensabil în lupta mea pentru viață

Updated: Dec 15, 2022

Este nespus de tânără, dar frăgezimea vârstei sale e dublată de putere, de har, de curaj. Fiecare cuvânt pe care îl spune muziciana Mara Prună este o lecție de viață. Grația, talentul și curajul ei de-a spune adevărul și numai adevărul, prin muzica și prin cuvintele sale, poate fi o sursă de inspirație pentru noi toți.

Am văzut-o cu toții în finala de la "Românii au talent", acum câțiva ani, în România, dar, între timp, a adăugat și alte reușite la portofoliul ei impresionant. Mara Prună s-a stabilit, între timp, la Londra, cu întreaga familie, și a continuat să facă muzică la cel mai înalt nivel, pentru că decizia mutării a pornit de la o bursă pe care ea primit-o pentru a studia la The Purcell School for Young Musicians. În prezent, Mara studiază compoziția clasică la una dintre cele mai importante școli de muzică din lume - Guildhall School of Music & Drama din Londra.
“Când m-am născut, părinților mei li s-a spus că sunt surdă. Dar eu am auz absolut”

Mara Prună a fost un copil născut prematur, a stat în incubator timp îndelungat și medicii le-au spus părinților ei că nu va auzi și că, probabil, nu va merge niciodată. La doi ani și jumătate a fost diagnosticată cu autism infantil și, ulterior, cu Sindrom Asperger, dar muzica a fost, de la bun început, o fereastră pentru comunicarea perfectă, chiar dacă nu tipică.

Pentru a o ajuta să se recupereze, Milena, mama Marei, a înființat la Cluj Asociația Autism Transilvania, care funcționează și astăzi, oferind sprijin pentru zeci de familii în care trăiesc copii afectați de autism. Mara însăși s-a transformat, în timp, într-un ambasador al luptei împotriva autismului, demonstrând că, dacă beneficiază de sprijinul potrivit, un copil afectat de autism poate fi recuperat și integrat, astfel încât să ducă o viață independentă și cât mai aproape de normalitate. Pe toată perioada grădiniței și în primii ani de școală, Mara a urmat zilnic un program de terapie strict, individualizat, în care muzica a jucat un rol foarte important. Legătura ei cu muzica este incredibilă: încă de mică reușea să memoreze și să reproducă sute de piese, iar la nouă ani și jumătate a compus melodia „Marșul soldaților de plumb”, care i-a adus Locul I la Concursul National de Compozitie, categoria claselor I-IV. Ulterior a primit multe alte premii și, cu siguranță, va mai primi.

În 2016, Mara a participat la al șaselea sezon al emisiunii Românii au Talent interpretând propriile piese, ceea ce i-a adus locul 4 în finala concursului. Ulterior, a început o colaborare cu Andra, pentru care a compus piesele „Sweet Dreams” și „Lie To Me”, care au adunat peste 350 de milioane de vizualizări pe YouTube.


Comentarios


Despre mine

IMG-7874.jpg

Creatoarea proiectului Inimile vorbesc românește, Alice Năstase Buciuta, este jurnalistă și scriitoare de limbă română care locuiește la Londra din anul 2020.
Activitatea sa jurnalistică în Marea Britanie cuprinde poziția de președintă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România-filiala Marea Britanie și pe aceea de realizatoare de emisiuni radiofonice pentru Romanian Radio London.
Alice Năstase Buciuta este și redactora-șefa a revistei Marea Dragoste/ www.revistatango.ro și redactora-șefă a editurii Cărțile Tango, realizatoarea emisiunii „Marea Dragoste” la Canal 33 România. Este autoare a numeroase cărți de succes precum Noi suntem zeițe, Dragostea e un bonsai, Splendida Banalitate, (Editura Cărțile Tango) a culegerii de povestiri Andiamo, semnate alături de Simona Catrina, a două volume scrise în parteneriat cu Aurora Liiceanu –Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire (Editura Nemira, 2007); Care pe care. Femei și bărbați (Editura Cărțile Tango, 2008), a volumului Simona, dedicat Simonei Catrina și scris împreună cu mama acesteia, scriitoarea și jurnalista Dara Codescu, a romanului epistolar Trei proaste, semnat tot alături de Dara Codescu.

 

Arhiva

bottom of page